Menu

Sundby

image

På denne side kan du blive klogere på vores modstander Sundby. Samtidig finder du også relevant information i forbindelse med udekampen mod Sundby.

Fulde navn
Sundby Boldklub

Hjemmeside
sundbyboldklub.dk

Stadion
Rema 1000 Bryggen Ground
Raffinaderivej 3
2300 København Ss

Banen er en del af Kløvermarkens Idrætsanlæg. For at være mere præcis, så er det "Bane 19"

Entrépris
Entré, voksen: 45 kr. + gebyr på 6,75 kr.
Børn (0-17 år): Gratis adgang

Billetter til kampen skal købes via boldbillet.dk. Der kan ikke købes i indgangen, men billetter kan købes på nettet helt frem til kampstart.

Parkering
Der er parkeringspladser ikke langt fra klubhuset på Raffinaderivej.

Offentlig transport til stadion

  • Metro
    • Linie M2 til Amagerbro St.
      • Ca. 20 minutters gang fra station til stadion
      • Ca. 6 minutter på cykel fra station til stadion
  • Bus
    • Linje 5C til Amagerbro st. (Amagerbrogade)
      • Ca. 15 minutters gang fra stoppested til stadion
    • Linje 31 til Lyneborggade (Holmbladsgade)
      • Ca. 15 minutters gang fra stoppested til stadion
    • Linje 37 til Raffinaderivej (Kløvermarksvej)
      • Ca. 10 minutters gang fra stoppested til stadion

Historie
Sundby Boldklub begyndte i 1922, hvor syv unge mænd fra kvarteret omkring Tyrolsgade stiftede klubben "Boldklubben af 1922". Klubdragten bestod af en hvid sweater og sorte bukser. Kontigentet var 25 øre om ugen (vil svare til en 10'er om ugen i 2023).

Klubben skifter dog hurtigt navn til Sønderbro, men allerede efter et par uger går man sammen med Amagerbro og den 30. juni 1922 kom klubben BK Sundby til live.

Sammen med mange andre småklubber stifter man Sundby Boldspil Union. Senere melder klubben som ind i DAI - Dansk Arbejder Idrætsforbund - i 1932. Her er man i 10 år, hvorefter der Sundby går sammen med IK Olympus og bliver til Sundby BK. I 1943 optages klubben i KBU (i dag DBU København). Medlemsskabet af KBU giver hurtigt mange ungdomsmedlemmer.

Klubben har i begyndelsen af sin levetid forskellige spillesteder. De begyndte på Amager Fælled med klubhus i Bernhard Sass' lille lysthus. I 1929 lejer man sig ind i en den gamle stolefabrik på Tingvej til en lejepris på 1200 kr. om året (50.000 i nutidspenge). Senere går turen til Loen på Grønjordsvej - hvor der benyttes petroleumslamper.

Men klubben flytter videre. Nu er man på Brigadevej - men klubben har kun 9 medlemmer. Efter sammensmeltningen med IK Olympus flytter klubben ind i Afholdsbygningen i Byglandsgade. Klubben hører til i Sundby Idrætspark, men det er svært at få klublivet til at fungere. Man forsøger - uden succes - at flytte til både Englandsvej og Vejlands Allé.

Under krigen var en del af klubbens medlemmer aktive i Modstandsbevægelsen. Det betød medlemsflugt, når de gik under jorden. Desværre var det heller ikke alle Sundbys spillere i modstandsbevægelsen, der overlevede.

I sommeren 1945 får klubben sit nuværende navn - Sundby Boldklub. Det var også muligt at spille håndbold i klubben. Men da fodbolden var medlem af KBU og håndbolden var medlem af DAI, blev forbindelsen mellem de to hold afbrudt, og håndboldafdelingen stiftede deres egen klub i 1963.

Kort tid efter var Sundby med til at stifte Dansk Kvindefodbold Union og var den første klub i Danmark til at have aktive medlemmer af begge køn.

I 1973 bliver Amager Fælled-anlægget med tre fodboldbaner udvidet. Men da DR Byen skal etableres omkring år 2000. blev Sundby flyttet ud til deres nuværende placering i Kløvermarken ved Raffinaderivej. Klubben får sine egne baner, som ikke skal deles med mange af de andre klubber, der hører til i Kløvermarken. Den 29. januar 2000 indvies det nye klubhus.

Flytningen fra Amager Fælled til Kløvermarken er dog ikke uden ulemper. Sundby mister mange af sine ungdomsmedlemmer, som nu skal krydse Amagerbrogade. Klubben kommer dog stærkt igen og har nu mere end 1000 ungdomsspillere i klubben.

Dykker vi ned i Sundbys sportslige resultater, så tilbragte de et par år i B-rækken lige efter krigen, men rykkede hurtigt i A-rækken. Herefter fulgte perioder, hvor der blev vekslet mellem Københavnsserien og Mellemrækken.

I 1987 lykkedes det for klubben at rykke i Danmarksserien for første gang, men efter tre sæson måtte man ned i Københavnsserien igen. Der skulle gå 14 år før man kom tilbage til DS, men denne gang blev det kun til den ene sæson.

I 2023 rykkede de igen op i Danmarksserien - ganske imponerende, da de i 2021 lå i Serie 1. Oprykningen til Danmarksserien var ganske overlegen, da de sluttede med 62 point - 11 point foran nummer 2, som var FB.

Kilde: dbukoebenhavn.dk

Divisionerne, pokalen og Brønshøj
Sundby har endnu ikke befundet sig i divisionerne, men har taget nogle store skridt de sidste par sæsoner. Nu skal de forsøge at etablere sig i Danmarksserien og ved hvem, måske det lykkedes dem at komme i divisionerne for første gang inden for en overskuelig fremtid.

På kvindesiden har Sundby dog været i divisionerne. Faktisk har de været at finde i landets bedste række flere gange.

14 gange har Sundby været med i pokalturneringen, hvor det er blevet til 18 kampe. Første gang klubben deltog var i 1955, men her røg man ud med et brag i 1. runde med et nederlag på 8-0 på udebane.

Det længste man er nået i pokalturneringen er 3. runde. Det var i sæsonen 1993/94. I 1. runde var Maribo blevet besejret 4-0 og i 2. runde slog man Prespa 2-1 - begge kampe på hjemmebane. Man var også tæt på at komme videre til 4. runde mod 2. divisionsklubben AB, mens Sundby selv lå i Københavnsserien.

Pokalkampen mod AB var målløs både efter 90 og 120 minutter, så det hele skulle afgøres på straffe. Her skulle der en del straffespark til, og det blev AB, der trak det længste strå. Uglerne scorede 9 gange, mens Sundby "kun" scorede 8 gange.

Sidst Sundby deltog i pokalturneringen var i 2015, hvor de røg ud i 1. runde til B93 med et hjemmenederlag på 1-4. Sundby var dog tæt på at kvalificere sig til dette års pokalturneringe, men i den afgørende kvalkamp tabte man 2-3 hjemme mod Skjold.

I den første kamp mellem Brønshøj og Sundby vandt Sundby 0-1 på Tingbjerg Ground med en scoring efter to minutters spil.

Kendte spillere fra Sundby
Linnéa Borbye begyndte sin fodboldkarriere i Sundby Boldklub. Som 15-årig tog hun turen til Barcelona Training Acedamy, hvor hun trænede sammen med U15-drengene. Hun var en del af holdet til hun blev 17 år. Her rejste hun hjem til Danmark og blev en del af FC Nordsjælland.
Senere gik turen til B.93 og så hjem til Sundby. I sommeren 2023 skrev hun kontrakt med Brøndby, som hører til i landets bedste kvinderække.
Linnéa har spillet to ungdomslandskampe for Danmark.

Mogens Müller (født 1935) spillede i sin ungdom i Sundby Boldklub. Men som 17-årige skiftede han til naboklubben Fremad Amager. Her blev han resten af sin seniorkarriere og opnåede 211 kampe i den næst-, tredje- og fjerdebedste række.
Efter seniorkarrieren spillede han Old Boys-bold i Fremad Amager og Greve.
Det blev også til en enkelt U21-landskamp for Danmark.

Luk