Menu

AB Tårnby

image

På denne side kan du blive klogere på vores modstander AB Tårnby. Samtidig finder du også relevant information i forbindelse med udekampen mod AB Tårnby.

Fulde navn
Amager Boldklub Tårnby

Hjemmeside
abtaarnby.dk

Stadion
Tårnby Stadion
Gemmas Allé 41
2770 Kastrup

Kapacitet: 10.000 (350 siddepladser på tribunen)

Entrépris
Entré, voksen: 50 kr.
Entré, barn (0-15 år): Gratis

Der kan betales med MobilePay og kontanter i indgangen.

Mad og drikke
Det er muligt at købe både vådt og tørt - bl.a. stadionplatten - lige ved indgangen.

Der kan betales med MobilePay og kontanter.

Parkering
Der er P-pladser på Gemmas Allé, men det kan blive nødvendig at holde på nogle af de andre sidegader til Englandsvej.

Offentlig transport til stadion

  • Tog
    • Øresundstoget til Tårnby st.
      • Ca. 5 minutters gang fra station til stadion
      • Ca. 3 minutter på cykel fra station til stadion
  • Bus
    • Linje 34 til Tårnby st.
      • Ca. 5 minutters gang fra stoppested til stadion
    • Linje 36 til Tårnby st.
      • Ca. 5 minutters gang fra stoppested til stadion
    • Linje 250 til Tårnby st.
      • Ca. 5 minutters gang fra stoppested til stadion

Historie
AB Tårnby blev stiftet den 28. august 2008, da AB70 og Tårnby Boldklub fusionerer. Men klubbens historie begynder den 21. april 1935, hvor klubben AIK Tårnby stiftes i Ungdomshjemmet på Nordmarksvej af unge arbejdere fra Tårnby og det yderste Sundby.

Da AIK Tårnby blev stiftet, var det med en del spillere fra den lille klub BK Sofienhøj, der hørte til omkring det der i dag er Sundbyvester Plads. Ved AIK Tårnbys stiftelse blev Sofienhøj opløst.

Klubben søgte om optagelse i DAI (Dansk Arbejder Idræt) og blev optaget den 1. maj 1935. I deres første sæson blev de placeret i A-rækken, hvor deres debutkamp var mod Chaufføren 34. AIK Tårnby vandt kampen 3-2.

Træningen foregik på en lille firkant ved Korsvejens Skole, hvor Tårnby Rådhus ligger i dag. Omklædningen skete ved et hegn langs banen, men efter at have forhandlet med skolebetjenten fik man lov til at klæde om i skolens fyrkælder. Der var dog ikke mulighed for at bade eller bruge toilettet. De elendige forhold betød, at AIK Tårnby ikke spillede nogle hjemmekampe i klubbens første fem år. Men fra sæsonen 1939/40 fik man mulighed for at spille på en ny og større bane ved Korsvejens Skole.

I januar 1944 bliver det vedtaget, at AIK Tårnby skifter medlemskab fra DAI til KBU (i dag DBU København) - samtidig skifter klubben navn til Tårnby Boldklub. Tårnby Boldklub placeres i C-rækken og vinder første kamp 14-0 over Damsø, og sæsonen efter rykkes man op i B-rækken.

Efter 2. verdenskrigs afslutning får klubben nogle gamle tyske barakker på det nuværende Tårnby Stadions areal med tilhørende træningsareal. Frivillige er med til at bygge barakkerne om til klublokaler. I 1962 begynder arbejdet med et nyt klubhus.

Tårnby Boldklub rykker på i divisionerne for første gang i 1985 og veksler lidt mellem divisionerne og serierne. I 2003 var Tårnby Boldklub - sammen med Kastrup Boldklub - med til at stifte Amager United, men Kastrup Boldklub trak sig ud af samarbejdet i efteråret 2006. Dette var et problem, da klubben spillede på Kastrups licens. Amager United ophører i sommeren 2007. Men samarbejdet mellem Kastrup og Tårnby Boldklub førte til stiftelsen Tårnby FF - i dag rivaler til AB Tårnby. Tårnby FF blev stiftet af spillere fra Tårnby Boldklub, der følte sig overset i samarbejdet med Kastrup Boldklub.

Sidste kamp for Tårnby Boldklub er i efteråret 2008, hvor man i Serie 1 taber hele 1-8 mod IF Føroyar.

Den anden halvdel af AB Tårnby - AB70, som står for Amager Boldklub af 1970 - bliver stiftet den 19. september 1970. Klubben bliver stiftet, fordi både Kastrup Boldklub og Tårnby Boldklub havde lukket for tilgang af nye spillere, og de seks stiftere af AB70 mente, at Vestamager manglede en fodboldklub.

Klubben ville gerne have heddet B1970, men sådan en klub fandtes allerede i Kolding. Man blev derfor enig med jyderne om at spille om navnet. Amagerkanerne taber kampen 0-2 og vælger i stedet for navnet AB70 og tilmelder sig KBU.

I 1972 - inspireret af ”Se og hør” spiller mod Buerup fra Vestsjælland om ”retten” til at kalde sig Danmarks dårligste klub. Kampen spilles på en af de mange baner i Valby Idrætspark. I forbindelse med kampen havde AB70 fået sin første sponsor - Kastrup Storkøb. Selve kampen endte med et nederlag på 1-3 til amagerkanerne, og AB70 blev kåret til Danmarks dårligste klub af ”Se og hør”.

AB70 voksede hurtigt og i 1975 ansøger man kommune om at få lov til at spille på de nye baner ved Ugandavej. Tilladelsen gives dog først i 1977. Indtil da holdt klubben til ved Løjtegårdsvej, men spiller kampe på Pilegårdsskolen og Skelgårdssksolen. I 1977 får man overtalt kommunen til at give klubben en ledig pavillon som klubhus. Størrelsen er kun 7x7 m, men der er toilet og bad. Pavillonen bruges indtil 1981.
Med lokalplanen i 1979 bliver der lavet et permanent klubhus.

AB70 fik tre sæsoner i divisioner fra 2005-2008. De spiller - ligesom Tårnby Boldklub - deres sidste kamp i efteråret 2008, da de taber 1-3 til Kastrup i Danmarksserien

AB Tårnby har sin første officielle arbejdsdag den 1. januar 2009 efter AB70 og Tårnby Boldklub godkendte fusionen den 26. august 2008.

Klubben spiller sin første kamp den 4. april 2009 i Danmarksserien. Her ender det 2-2 hjemme mod B1903.

I 2015 rykkede AB Tårnby op i divisionerne for første gang.

Kilde: dbukøbenhavn.dk (AB 70), dbukøbenhavn.dk (AB Tårnby) og dbukøbenhavn.dk (Tårnby Boldklub)

Divisionerne, pokalen og Brønshøj
AB Tårnby har tilbragt tre sæsoner i divisionerne. Første gang de var med, var i 2015. Men det blev kun til en enkelt sæson, da de sluttede næstsidst med fem point til redning.

Klubben var tilbage i 2020, men måtte igen nøjes med en sæson. De sluttede på sidstepladsen med hele 14 point til redning. To sæsoner senere stod den på 3. division. Men ligesom de to foregående gange, blev det kun til en sæson i divisionerne.

AB Tårnbys to moderklubber har ligeledes befundet sig i divisionerne. AB70 var en del af 2. division fra 2005-2008, mens Tårnby Boldklub tilbragte fire sæsoner fra 1986-1990 i tredjebedste række. De vendte tilbage i 1998, men måtte ned igen i år 2000.

AB Tårnby har deltaget i pokalturneringen otte gange. Det længste klubben er nået, er 2. runde. Dette gjorde man i 2012 og 2014. I denne sæson er de også klar til 2. runde, hvor de møder Nykøbing FC.

Den ene moderklub - AB70 - har også deltaget i otte pokalturneringen. De er heller ikke kommet længere end 2. runde. Lidt mere succes har den anden moderklub - Tårnby Boldklub - haft i pokalen, som de har deltaget i 30 gange. Deres bedste resultat er 4. runde, som de opnåede i 1998. Her blev Esbjerg endestation med et nederlag på 1-4.

Brønshøj og AB70 har mødtes to gange før. Begge opgør kom i sæsonen 2006/07 i 2. division Øst. AB70 vandt det første opgaver i oktober 2006 på Tingbjerg Ground med 2-4, men returopgøret vandt Brønshøj 0-3 på Uganda Ground.

Brønshøj har også mødt Tårnby Boldklub før. Dette var i sæsonen 1999/2000 i 2. division. Her vandt Brønshøj begge opgør 2-0. En sæson, hvor Tårnby Boldklub rykkede ned.

Brønshøj og AB Tårnby har mødt hinanden fem gange gange. Fire af kampene har Brønshøj vundet, mens enkelt er endt uafgjort. Målscoreren hedder 14-4 i Brønshøjs favør.

Den 15. juni 2022 mødtes AB Tårnby og Brønshøj i 4. kvalrunde til pokalturneringen. Det endte 1-1 efter ordinær og forlænget spilletid på Tårnby Stadion, så det hele skulle afgøres på straffespark.
Her stod målmand Frederik Rej-Rosenqvist fantastisk, og hvepsene spillede sig videre til hovedturneringen ved at score på fire straffespark, mens AB Tårnby måtte nøjes med to straffescoringer.

I denne sæson mødtes de to hold den 9. september. Her vandt Brønshøj 1-0 på mål af Malik Ait på Tingbjerg Ground en meget varm september-dag.

Kendte spillere fra AB Tårnby/AB70/Tårnby
Patrick Mortensen spillede i sine unge dage i AB70 og fik sin seniordebut for Fremad Amager i 2006. Senere i karrieren gik turen til Brøndby, men det var i Lyngby, at angriberen for alvor slog igennem. Dette gav et ophold i Norge og for tiden bomber han løs for AGF i Superligaen.

Nicklas Bendtner begyndte sin fodboldkarriere i Tårnby Boldklub, men skiftede senere i ungdommen til KB og så til Arsenal. Bendtner fik over 100 kampe for Arsenal, men var i perioder også udlejet, bl.a. til Birmingham.
Senere gik turen til store adresser som Juventus og Wolfsburg. Han vendte tilbage til England, hvor han tørnede ud for Nottingham Forest. De to sidste klubber for Bendtner blev skandinaviske - hhv. Rosenborg og FC København.

På det danske landshold var Bendtner i mange år en vigtig spiller. Det blev da også til 81 kampe og 30 mål for A-landsholdet.

Vi må heller ikke glemme venstrebacken Jan Heintze. Fra 1970-1980 spillede han i Tårnby Boldklub. Men som 17-årige fik han seniordebut for Kastrup Boldklub i 1981. Året efter blev han solgt til hollandske PSV Eindhoven, hvor det i alt er blevet til ca. 400 hjemme. Senere var han i tysk fodbold, hvor han spillede for Uerdingen og Leverkusen. Senere vendte han tilbage til PSV Eindhoven.

Den dygtige venstre back var selvfølgelig også på landsholdet. Han fik sin debut i 1987, men så var der en pause fra 1992 til 1996. Herefter vendte han tilbage til landsholdet og spillede sin sidste landskamp i 2002. I alt blev det til 86 landskampe og fire mål.

Luk